dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

middeninkomen


Van dit veel gehanteerde begrip bestaan diverse definities.
Sommigen denken dan aan het gemiddeld inkomen, anderen aan het mediane inkomen, weer anderen aan het modaal inkomen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) baseert het onderscheid tussen de lage inkomens, middeninkomens en hoge inkomens op kwartielgroepen. Hierbij worden personen oplopend geordend naar hoogte van hun gestandaardiseerd besteedbare huishoudinkomen (zie ook: beschikbaar inkomen) en vervolgens ingedeeld in vier groepen van gelijke omvang (de kwartielgroepen). De groep lage inkomens zijn de 25 procent personen met de laagste inkomens (eerste of laagste kwartiel). De groep middeninkomens bestaat uit het tweede en derde kwartiel en de groep hoge inkomens uit het vierde (of hoogste) kwartiel. In deze definitie gaat het dus over de inkomensverdeling.

Een benadering: als men de laagste en hoogste 30% van de bruto inkomens zou uitsluiten dan zou in Nederland een bruto middeninkomen ruwweg tussen de €35.000 en de €70.000 bedragen.

Voorbeeld

  • 'Middeninkomens hebben tussen de 20 en 40 duizend euro te besteden - ....Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is er veel aandacht voor de middeninkomens. Verschillende politici vragen om extra maatregelen voor deze groep. Het kabinet heeft wel koopkrachtmaatregelen genomen voor Nederlanders met het laagste inkomen, maar voor de groep daarboven zijn geen extra maatregelen aangekondigd. ...... Een heldere definitie van de term middeninkomen is er niet. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt geen cijfers bij over ‘middeninkomens’. Wel heeft het statistiekbureau cijfers over de inkomensverdeling van Nederlandse huishoudens. Daaruit blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse huishoudens (ruim 4,2 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in 2021) een besteedbaar inkomen heeft van 20 tot 40 duizend euro per jaar. Dit is het inkomen dat overblijft na aftrek van belastingen en sociale premies, en inclusief eventuele toeslagen.'
    Bron: Volkskrant - 20-09-2023.

  • 'De fictieve Jan [Jan Modaal, red.] heeft een zogeheten ‘modaal inkomen’, een belangrijk begrip in het inkomensbeleid. De term modaal leidt echter regelmatig tot verwarring. Want modaal is niet gemiddeld. Een modaal inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt. Een modaal inkomen is wat anders dan het midden-inkomen of ook wel het ‘mediane inkomen’, hoewel de hoogte daarvan op dit moment niet zoveel verschilt van het modale inkomen.'
    Bron: CPB.nl, column Petra Messelink - 20-10-2022.



Zie ook: inkomen, beschikbaar inkomen, mediane inkomen, middenklasse, gemiddeld inkomen, lage-inkomensgrens, middeninkomensval. Vergelijk: precariaat, kleinverdiener, anderhalfverdieners, veelverdiener, grootverdiener, hogere inkomens, topinkomen.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter M.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet