Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Dragons Den
Ook: Shark Tank. Nederlands: hol van de draak. Een succesvol ... >>
 Vandaag 07-03-2021
20636 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 Dogs of the Dow
4 middeninkomen
5 POTUS
 Thema's
 Recent verbeterd
06-03special purpose acquis...
06-03legehulsconstructie
06-03vangen
05-03Keuzes in Kaart
05-03loonkloof
05-03begrotingstekort
05-03Dragons Den
05-03forward guidance
05-03pitchen
05-03beauty contest
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6onder embargo
7o/g
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

platformwerk


Werk dat en werkgelegenheid die door online platformen wordt gegenereerd, door de zogeheten platformeconomie.
Bij het tot stand komen en uitvoeren van platformwerk speelt technologie een grote rol: de online platformen brengen vraag en aanbod van betaalde arbeid bij elkaar. Daarnaast zijn de arbeidsverhoudingen sterk geflexibiliseerd.

De meest zichtbare platformwerkers zijn de mensen die maaltijden bezorgen en taxidiensten aanbieden (bijvoorbeeld Uber, Takeaway en Deliveroo). Een groot gedeelte van de platformwerkers werkt echter uitsluitend online, bijvoorbeeld in software-ontwikkeling of het schrijven en redigeren van teksten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld platformen waar vraag en aanbod van vakmensen, horecapersoneel, schoonmakers, verpleegkundigen, freelancers en designers digitaal bij elkaar worden gebracht.

Platformwerk biedt mensen de mogelijkheid om naast andere activiteiten wat bij te verdienen (denk aan studenten). Ook levert het kansen op voor groepen die het lastiger hebben in de traditionele economie (bijvoorbeeld voor mensen met een migratieachtergrond). Ook geeft het mensen flexibiliteit, omdat (meestal) iemand zelf kan bepalen of hij of zij de klus aanneemt of niet.
Daar staat tegenover dat het platformwerk weinig zekerheid biedt, gemiddeld minder inkomen en schralere arbeidsvoorwaarden oplevert. Platformen doen doorgaans ook weinig tot niks aan scholing. Sommige platformen bieden de werkers minder vrijheid door bijvoorbeeld het inkomen te koppelen aan de momenten waarop het werk uitgevoerd wordt.

Voorbeeld
'De meest zichtbare vormen van platformwerk zijn het bezorgen van maaltijden en het aanbieden van taxiritten. Maar platformwerkers zijn bijvoorbeeld ook mensen die online klussen uitvoeren op internationaal opererende platformen en mensen die werken in de horeca, schoonmaak en zorg. De meeste werkenden binnen de platformeconomie doen het platformwerk als bijbaan, maar voor een deel van de groep biedt dit werk ook het hoofdinkomen.'
Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau - 15-01-2021.

Engels: platform work, platform labour.


Zie ook: platformeconomie, platformisering, flexibilisering van de arbeidsmarkt, desintermediatie, crowdsourcing, klusjeseconomie, kluswerker, dagloner, werkende armen, stapelbaan, werkgelegenheid, onzekerheid, bestaansonzekerheid, onderkant van de arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden, rondkomen, sociale zekerheid, sociale dumping, race to the bottom.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet