dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Evergrande
Voluit: Evergrande Group. Chinese vastgoedgigant, één van de ... >>
 Vandaag 25-09-2021
21015 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 Evergrande
3 dot plot
4 tapering
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
25-09Evergrande
25-09alternatieve data
25-09non-fungible token
24-09Lehman Brothers
24-09watch list
24-09beurscompetitie
24-09beleggingsstijl
24-09energiearmoede
24-09dot plot
24-09inkoop van eigen aande...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9P&L
10R-squared

wereldwijde minimumbelasting


Op 5 juni 2021 bereikten de Groep van 7 (G7-landen) een historisch akkoord over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Het akkoord legt onder meer een bodem onder de vennootschapsbelasting (winstbelasting) wereldwijd, een minimumwinstbelasting. Deze zou op zijn minst 15% moeten bedragen.

De overeenkomst, die een einde maakt aan tientallen jaren van 'beggar-thy-neighbour'-beleid, is gericht tegen grote multinationals die landen tegen elkaar hebben uitgespeeld om het niveau van de door hen te betalen belastingen te verlagen. Dit heeft geleid tot een enorme belastingconcurrentie. De G7 wil belastingontwijking aan banden leggen door deze wereldwijde mimimumbelasting en hoopt dat meer landen zich bij deze overeenkomst gaan aansluiten.
De regeling zal de grootste bedrijven ter wereld dwingen meer belasting te betalen in de landen waar zij zaken doen en in de landen waar zij hun hoofdkantoor hebben.
Big Tech-bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook, die over de hele wereld enorme omzetten boeken terwijl ze in elk land slechts relatief kleine winsten bij de belasting aangeven, zullen ook onder de overeenkomst vallen.

In de afgelopen decennia zijn bedrijven steeds minder belasting gaan betalen, terwijl burgers - met name werkenden - steeds zwaarder belast zijn. Naar schatting van deskundigen betalen multinationals op dit moment slechts een half tot anderhalf procent vennootschapsbelasting. Hierdoor lopen landen - ook ontwikkelingslanden - enorm veel belastinginkomsten mis.

Het wereldwijde belastingplan is gebaseerd op een voorstel ingediend door de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat voorstel is gekomen op een moment dat landen wereldwijd de staatsschuld enorm hebben zien oplopen als gevolg van gigantische steunpakketten ter bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis (pandemie, 2020-2021).
Het plan sluit ook aan bij plannen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die gericht zijn tegen belastingontwijking door multinationals, 'base erosion and profit shifting (BEPS)' in het jargon.

Voorbeeld

  • 'Minimumbelasting voor bedrijven zou wereldwijd 150 miljard dollar opleveren - Een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting van bedrijven zou ongeveer 150 miljard dollar (ruim 123,5 miljard euro) aan extra inkomsten opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferd. ......De G7.......heeft onlangs al op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een mondiale minimumbelasting voor bedrijven.'
    Bron: Nu.nl - 14-06-2021.

  • 'Nederland roept op verzet tegen wereldwijde belastingdeal te staken - Vijlbrief [staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief, red.] is een warm voorstander van een minimumbelasting voor multinationale ondernemingen en van een herverdeling van de winstbelasting van deze bedrijven. Dit voorstel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) van begin juli is inmiddels door 134 landen omarmd, waaronder alle leden van rijkelandenclub G20. Maar niet alle EU-landen zijn enthousiast.'
    Bron: FD - 11-09-2021.Zie ook: multinational, omzet, winst, vennootschapsbelasting, belastingontwijking, winstverschuiving, grondslaguitholling, treaty shopping, ruling, belastingontduiking, base erosion and profit shifting, belastingparadijs, brievenbusfirma, Bidenomics. Vergelijk: GAFA-belasting, digitaks.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet