dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
hodler
Een cryptobelegger die een positie in cryptografisch geld voor ... >>
 Vandaag 17-06-2021
20854 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 rogue speculator
3 Dogs of the Dow
4 Triple A
5 ouwe jongens krentenbrood
 Thema's
 Recent verbeterd
16-06partijfinanciering
16-06nocoiner
16-06hodler
16-06opkoopbescherming
16-06helpdeskfraude
16-06meme-aandeel
16-06US National Debt Clock
16-06Greenspan, Alan
16-06Federal Reserve Board
16-06deelnemingsvrijstellin...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3ouwe jongens krentenbroo...
4debt service coverage ra...
5onder embargo
6o/g
7out-of-pocket kosten
8excasso
9arm's length-beginsel
10reconciliatie

wereldwijde minimumbelasting


Op 5 juni 2021 bereikten de Groep van 7 (G7-landen) een historisch akkoord over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Het akkoord legt onder meer een bodem onder de vennootschapsbelasting (winstbelasting) wereldwijd. Deze zou op zijn minst 15% moeten bedragen.

De overeenkomst, die een einde maakt aan tientallen jaren van 'beggar-thy-neighbour'-beleid, is gericht tegen grote multinationals die landen tegen elkaar hebben uitgespeeld om het niveau van de door hen te betalen belastingen te verlagen. Dit heeft geleid tot een enorme belastingconcurrentie. De G7 wil belastingontwijking aan banden leggen door deze wereldwijde mimimumbelasting en hoopt dat meer landen zich bij deze overeenkomst gaan aansluiten.
De regeling zal de grootste bedrijven ter wereld dwingen meer belasting te betalen in de landen waar zij zaken doen en in de landen waar zij hun hoofdkantoor hebben.
Big Tech-bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook, die over de hele wereld enorme omzetten boeken terwijl ze in elk land slechts relatief kleine winsten bij de belasting aangeven, zullen ook onder de overeenkomst vallen.

In de afgelopen decennia zijn bedrijven steeds minder belasting gaan betalen, terwijl burgers - met name werkenden - steeds zwaarder belast zijn. Naar schatting van deskundigen betalen multinationals op dit moment slechts een half tot anderhalf procent vennootschapsbelasting. Hierdoor lopen landen - ook ontwikkelingslanden - enorm veel belastinginkomsten mis.

Het wereldwijde belastingplan is gebaseerd op een voorstel ingediend door de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat voorstel is gekomen op een moment dat landen wereldwijd de staatsschuld enorm hebben zien oplopen als gevolg van gigantische steunpakketten ter bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis (pandemie, 2020-2021).
Het plan sluit ook aan bij plannen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die gericht zijn tegen belastingontwijking door multinationals, 'base erosion and profit shifting (BEPS)' in het jargon.

Voorbeeld
'Minimumbelasting voor bedrijven zou wereldwijd 150 miljard dollar opleveren - Een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting van bedrijven zou ongeveer 150 miljard dollar (ruim 123,5 miljard euro) aan extra inkomsten opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferd. ......De G7.......heeft onlangs al op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een mondiale minimumbelasting voor bedrijven.'
Bron: Nu.nl - 14-06-2021.


Zie ook: multinational, omzet, winst, vennootschapsbelasting, belastingontwijking, winstverschuiving, grondslaguitholling, treaty shopping, ruling, belastingontduiking, base erosion and profit shifting, belastingparadijs, brievenbusfirma, Bidenomics. Vergelijk: GAFA-belasting, digitaks.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet