dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
staatsbalans
 Vandaag 19-03-2019
19033 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-03overheidsbalans
19-03staatsbalans
18-03damesclausule (Code Ta...
18-03old boys network
18-03vrouwenquotum
18-03glass cliff
18-03glazen klif
15-03Theresa May Day
15-03B-day
15-03energiearmoede
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

preferent aandeel


Afgekort: pref (meervoud: prefs).

Ook: bevoorrecht aandeel (Vlaanderen). Een aandeel waaraan een voordeel verbonden is. Bijvoorbeeld een gewaarborgd minimumdividend, een hoger dividend dan op de gewone aandelen of voorrang op de gewone aandeelhouders bij terugbetaling.

Doorgaans gaat het om een aandeel dat per boekjaar bij voorrang aan de houder ervan recht geeft op een vast percentage dividend, voordat houders van gewone aandelen een dividend ontvangen. Dit vaste karakter van deze uitkering maakt dat preferente aandelen ook enigszins lijken op obligaties.

Een preferent aandeel is meestal ook bevoorrecht bij liquidatie-uitkeringen; bij een eventueel faillissement komen de houders van preferente aandelen pas na de obligatiehouders aan bod, echter ze hebben weer voorrang boven de bezitters van gewone aandelen.

Preferente aandelen mochten tot in Nederland 2005 tot het eigen vermogen worden gerekend, daarna niet meer (dus: vreemd vermogen). Veel ondernemingen trokken daarop de uitstaande preferente aandelen in.

Bij sommige ondernemingen worden preferente aandelen gebruikt als beschermingsconstructie tegen een ongewenste overname, en worden dan preferente beschermingsaandelen of 'beschermingsprefs' genoemd. Meestal gaat het dan om een speciale stichting die het recht heeft (een optie) om door de onderneming uit te geven preferente aandelen te kopen als het (onafhankelijke) bestuur van de stichting meent dat het vijandige bod niet in het belang is van de onderneming. De bedoeling is dat de stichting daarmee zoveel stemrecht verkrijgt dat zij een overname kan blokkeren. De beschermingsprefs verwateren het belang van de bieder.

Engels: preferred share, preferred stock, prefs.
Duits: Vorzugsaktie,


Zie ook: prefs issue, beschermingsconstructie, beschermingsstichting, gifpil, preferente beschermingsaandelen, financieringspreferente aandelen, cumulatief preferent aandeel, preferent winstdelend aandeel, preferent aandeel met put, winstdelend cumulatief preferent aandeel.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet