dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 corporate
4 excasso
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

dividend


Deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, uitgekeerde winst.
In ruil voor het verschaffen van risicodragend vermogen (eigen vermogen) aan de onderneming ontvangt de aandeelhouder stemrecht en recht op dividend.

Het dividend wordt uitgekeerd uit het bedrag dat overblijft van alle inkomsten van de onderneming, na aftrek van alle verplichtingen; een deel van dit bedrag wordt doorgaans niet uitgekeerd door de onderneming (winstinhouding), maar toegevoegd aan de algemene reserve of aangewend voor nieuwe investeringen.
Jonge, snelgroeiende ondernemingen hebben de liquide middelen doorgaans hard nodig, en zullen meestal weinig of geen dividend uitkeren. Het verhogen van het dividend door het bestuur van een onderneming wordt gezien als een teken van vertrouwen in de winstontwikkeling van het bedrijf.

Een dividend kan behalve in de vorm van geld - een contant dividend of cash dividend - ook in de vorm van aandelen worden uitgekeerd (bonus of stockdividend); indien aandeelhouders kiezen voor stockdividend blijven er meer contante middelen in de onderneming.

Het dividenduitkeringspercentage, de hoeveelheid dividend die wordt uitgekeerd als percentage van de totale winst, wordt de payout ratio of winstuitkeringspercentage genoemd.
Het dividend als percentage van de beurskoers heet dividendrendement.
In het verleden werd de keuze van beleggers voor een bepaald aandeel vaak sterk beïnvloed door de hoogte van het dividendrendement, men neigde sterk voor het beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement; deze vorm van beleggen wordt ook wel dividendbeleggen genoemd. Eind jaren negentig en rond de eeuwwisseling kozen veel beleggers voor koerswinst, en bevond dividendbeleggen zich historisch gezien op een dieptepunt.

De uitkering van het dividend (totaal dividend) vindt doorgaans in termijnen plaats. In de VS zijn kwartaaldividenden zeer gebruikelijk, in Europa ligt de uitkeringsfrequentie meestal lager; in de meeste gevallen in er sprake van een interim dividend (tussentijds dividend) en een slotdividend.

Een eenmalige en zeer hoge uitkering van een dividend, meestal als gevolg van een ruim gevulde kas (hoge kaspositie), wordt een superdividend genoemd.
Wanneer een onderneming een dividend bovenop de reguliere winstuitkering uitkeert, dat alleen bestemd is voor trouwe aandeelhouders (beleggers die gedurende langere tijd - tijdsduur te bepalen door de onderneming die het dividend uitkeert - als kapitaalverschaffer optreden), dan wordt gesproken over een loyaliteitsdividend.

Het dividend wordt zoals hiervoor besproken alleen uitgekeerd aan aandeelhouders; de aandelen moeten dus - om voor de dividenduitkering in aanmerking te komen - op naam staan van de aandeelhouder, en wel op de cum-dividenddatum. De daadwerkelijke uitkering van het dividend vindt plaats op de daarop volgende dag, de ex-dividenddatum (ex-datum). Door de uitkering van het dividend zal de koers van het aandeel op de ex-datum - bij verder gelijkblijvende omstandigheden - ongeveer zakken met het dividendbedrag.

Een dividend is een vorm van - zoals dat in het jargon heet - een 'corporate action'.

Voorbeeld
'Pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders uit binnen- en buitenland roepen bedrijven op voorlopig geen dividend uit te keren of de dividenduitkering te verlagen. De winstuitkering kost veel geld en zou bedrijven nog meer verzwakken. Veel bedrijven zijn door de coronacrisis en de gekelderde beurskoersen hard geraakt. Het is een opmerkelijke oproep, omdat beursrendement en dividend belangrijke verdiensten zijn voor beleggers.'
Bron: NOS.nl - 28-03-2020.

Engels: dividend.


Zie ook: aandeelhouderswaarde, dividendbeleid, dividendbewijs, dividendbelasting, dividend per aandeel, dividendvoorstel, dividend passeren, cum-dividend, ex-dividend, cum-ex deal, dividendstrippen, record date, betaalbaarstelling, datum betaalbaarstelling, dividend passeren, dividendpolitiek, contant dividend, buitengewoon dividend, interim dividend, slotdividend, keuzedividend, agiodividend, buitengewoon dividend, preferent dividend, loyaliteitsdividend, kwartaaldividend, slotdividend, tussentijds dividend, totaal dividend, superdividend, dividend equivalent right, dividendrendement, fictief rendement, pay-out, payout ratio, winstuitkeringspercentage, verkapt dividend, stockdividend, scrip dividend, dividend in natura, dividendaandeel, dividendindex, dividend aristocrats, Dogs of the Dow, hoogdividendfonds, dividendkalender, herbeleggingsreserve. Vergelijk: algemene reserve, tantième, vennootschapsbelasting.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet