Ook: ex-datum.
Aanduiding dat een aandeel vanaf die dag zonder het daarop geldend dividend(-recht) wordt verhandeld.
De ex-dividenddatum hoeft niet de dag te zijn waarop de dividenden ook daadwerkelijk worden uitbetaald; dit gebeurt namelijk op de datum van betaalbaarstelling.
Grote ondernemingen betalen vaak kwartaaldividenden en kennen dan dus vier ex-dividenddata per jaar. Ook wordt vaak in de tweede helft van het jaar een interim dividend uitgekeerd (en later dus mogelijk een slotdividend) en tenslotte is ook een eenmalig dividend gebruikelijk. Het definitieve dividend wordt in de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) vastgesteld, zodat in ieder geval in het tweede kwartaal veel ex-data vallen.
Als een aandeel 'ex-dividend gaat' (een dividend uitkeert) zal de waarde van het aandeel in theorie moeten dalen met het dividendbedrag (de waarde van het aandeel zal worden gecorrigeerd met de hoogte van het dividend). In de praktijk gaat de koers van het aandeel omlaag, maar die daling wordt vaak snel ingelopen. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol bij de hoogte van de koers van dat moment, zoals het beurssentiment.
De dag voorafgaand aan de dividenduitkering is de 'cum-dividend datum'.
Engels: dividend date.
Zie ook: ex, dividend, ex-datum, dividendbeleid, interim-dividend, slotdividend, kwartaaldividend, dividenddeclaratie, betaalbaarstelling, Amerikaanse optie, vervroegde uitoefening, pseudo-Amerikaanse methode, dividendstrippen, dividendarbitrage, cum-ex deal, dividendkalender. Vergelijk: cum-dividend, cum-dividenddatum.
Tip anderen
|