Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
poortwachter
Iemand die bepaalt of men al dan niet toegang krijgt tot iets. ... >>
 Vandaag 11-08-2020
20217 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Coronadashboard
2 ouwe jongens krentenbrood
3 AFM-mannetje
4 Lagarde put
5 operationeel resultaat
 Thema's
 Recent verbeterd
11-08poortwachter
10-08put optie
10-08putable bond
10-08putable obligatie
10-08callable bond
10-08vervroegd aflosbare ob...
10-08Lagarde put
10-08afbetaling
10-08Coronadashboard
09-08dashboard
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

zorgplicht


Alhoewel een eenduidige definitie van dit begrip niet te geven valt, wijst de naam 'zorgplicht' en ook de wet- en regelgeving op zaken als goed opdrachtnemerschap en het handelen in het belang van de klant. Van belang is dat er een gezond evenwicht tot stand komt tussen commerciële doelstellingen van de bedrijven (zoals financiële instellingen) en het blijvend voldoen aan de zorgplicht.

De invulling van zorgplicht verschilt voor verschillende vormen van financiële dienstverlening. Zo zal de invulling van die zorgplicht verschillen voor bijvoorbeeld execution only dienstverlening (het uitsluitend uitvoeren van orders), het leveren van adviesdiensten of vermogensbeheer.
Vaak is binnen financiële instellingen een afdeling 'compliance’ verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van zorgplichtaspecten.

Voorbeeld
'Als je een groot techplatform aan wil pakken, zijn er twee methodes. Via de mededingingswet en via het opleggen van een 'zorgplicht', stelt econoom Marcel Canoy van de Vrije Universiteit. Hij is tevens adviseur bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). ........Voer zorgplicht in voor machtige bedrijven die een publiek belang dreigen te schaden, stelt Canoy. "We kennen dat in Nederland al bij zorgverzekeraars en banken. Een bedrijf met een zorgplicht moet het belang van hun klanten dienen. Dan kunnen ze dus niet langer zomaar data verkopen bijvoorbeeld, als dat schadelijk is." .......Volgens Canoy kan dat een snellere en effectievere manier zijn om monopolisten aan te pakken, dan via de mededingingswet.'
Bron: rtlnieuws.nl - 29-07-2020.


Zie ook: cliëntenovereenkomst (beleggen), ken uw cliënt (principe), Wet op het financieel toezicht, Wft, Financiële Bijsluiter, Essentiële Beleggersinformatie, disclosure, risk disclosure, Code Banken (Nederland), executie (van een order), compliance, financieel tuchtrecht, passendheidstoets, geschiktheidstoets, execution only, adviesrelatie, fiduciair beheer, overkreditering, woekerswap, open normen.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Z.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet