dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
conference call
Algemeen: een telefonische vergadering waarbij meerdere partijen ... >>
 Vandaag 30-07-2021
20940 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 transitie-inflatie
3 onder embargo
4 Federal Reserve Board
5 tapering
 Thema's
 Recent verbeterd
29-07conference call
29-07schaduwprijs
29-07prijzengeld
29-07startgeld
29-07unicorn
29-07salary-split
29-07split payments
29-07betaling
29-07betaalbedrijf
29-07Einhorn
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3debt service coverage ra...
4onder embargo
5o/g
6out-of-pocket kosten
7excasso
8arm's length-beginsel
9reconciliatie
10negatief eigen vermogen

bewaarplicht


Plicht opgelegd door wetgeving of organisaties (bijvoorbeeld de fiscus) om bepaalde documenten c.q. elektronische bestanden gedurende een zekere periode te bewaren voordat deze vernietigd morgen worden, de zogeheten bewaartermijn.
Bijvoorbeeld een bewaarplicht voor administraties, betalingstransacties (betaalgegevens) en dergelijke.

In Nederland zijn particulieren niet verplicht hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstroken) te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Het is dus verstandig om de administratie 5 jaar te bewaren; in het geval van een onterechte navordering beschikt men dan over bewijsstukken.

De fiscale bewaartermijn voor bedrijven en zelfstandigen bedraagt in Nederland 7 jaar. Die termijn geldt voor de meeste dossiers en documenten, maar er zijn ook administraties die 10 jaar bewaard moeten worden (bijvoorbeeld een subsidie-administratie).

Voorbeeld
'Hoge Raad: detailgegevens over bestellingen en afrekeningen vallen onder bewaarplicht - In een geautomatiseerd bestel- en kassasysteem ingevoerde detailgegevens over bestellingen en afrekeningen behoren tot de administratie en moeten daarom door ondernemers worden bewaard, heeft de Hoge Raad geoordeeld. ......De Hoge Raad overweegt dat in een geautomatiseerd bestel- en kassasysteem ingevoerde detailgegevens over bestellingen en afrekeningen tot de administratie behoren en ingevolge artikel 52, lid 1, AWR dienen te worden bewaard, indien deze gegevens voor de heffing van belasting van belang zijn. Detailgegevens over bestellingen en afrekeningen kunnen voor de heffing met name van belang zijn indien met behulp daarvan de volledigheid van de verantwoording van de omzet in geld kan worden geverifieerd aan de hand van een op goederenniveau te leggen verband tussen de (totale) inkoop en de (totale) verkoop. Detailgegevens die een dergelijke verificatie mogelijk maken vallen dan ook in de regel onder de bewaarplicht ....'
Bron: accountancyvanmorgen.nl - 29-06-2021.


Zie ook: administratie, administratieplicht, transactie, factuur, kassa, kassabon, bon, bonnetjes, betaalgegevens, audit, audit trail, accountantscontrole, accountantsverklaring, belasting, bestuurdersaansprakelijkheid, onbehoorlijk bestuur.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet