dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 glazen klif
2 laaghangend fruit
3 onder embargo
4 Il Duro
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

onbehoorlijk bestuur


Elke bestuurder is volgens het (Nederlandse) Burgerlijk Wetboek (art 2:9 BW) gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak.
Een van de kerntaken van het (collectieve) bestuur is het financiële beleid van de onderneming; elke bestuurder is verantwoordelijk voor het voeren van een behoorlijk financieel beleid.

Voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn:

  • het nemen van onnodig grote financiële risico's,

  • het aangaan van transacties die de financiële spankracht van de rechtspersoon aanmerkelijk te buiten gaan,

  • het zonder behoorlijke voorbereiding nemen van beslissingen met vergaande financiële consequenties,

  • het niet voorkomen of tegengaan van onderkapitalisatie.


De wetgeving tracht schuldeisers van een rechtspersoon te beschermen tegen bestuurders die zich onverantwoordelijk gedragen; bij onverantwoordelijk gedrag gaat het niet alleen uit handelingen of rechtshandelingen, maar ook om het nalaten ervan. De (feitelijk) bestuurder moet zich actief opstellen om schade bij schuldeisers te voorkomen. Doet deze bestuurder dat niet, dan spreekt de wetgever van 'kennelijk onbehoorlijk bestuur'. Met andere woorden: er is dan sprake van ernstige onverantwoordelijkheid, verwijtbare nalatigheid, onbezonnenheid, roekeloosheid, schrijnende onbekwaamheid, of in duidelijk anders handelen dan van verstandige bestuurders in een vergelijkbare situatie mag worden verwacht.
Als er kan worden aangetoond dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Voorbeeld

  • 'De top van Philips heeft opnieuw gezichtsverlies geleden op een vergadering met aandeelhouders. Beleggers weigerden een agendapunt te steunen waarin aan hen gevraagd werd hun zegen over het gevoerde beleid uit te spreken. Het gaat om het verlenen van decharge voor de bestuurders die vorig jaar aan het roer van het bedrijf stonden. Het verlenen van decharge houdt in dat bestuurders niet meer aangesproken kunnen worden op eventueel onbehoorlijk bestuur. Dat staat jaarlijks bij beursgenoteerde bedrijven op de agenda en wordt normaal gesproken door een grote meerderheid gesteund.....76 procent van de beleggers die de aandeelhoudersvergadering volgden, stemde daarom rond 17.00 uur tegen het verlenen van decharge aan de bestuurders.'
    Bron: NOS - 09-05-2023.

  • ''Onbehoorlijk bestuur' belangrijke oorzaak bankroet kantoor Bram Moszkowicz - Het advocatenkantoor van Bram Moszkowicz, dat in maart failliet werd verklaard, is deels ten onder gegaan aan "onbehoorlijk bestuur". Daarnaast waren de financiële problemen van het kantoor te wijten aan het feit dat Moszkowicz uit zijn ambt werd gezet en het bedrijf forse schulden had bij de Belastingdienst. Dat concludeert de curator van het bedrijf donderdag in zijn eerste faillissementsverslag. Mr. Abraham Moszkowicz bv voldeed niet aan de deponeringsverplichting en de administratieverplichting. "De bestuurder heeft in die situaties zijn taak onbehoorlijk vervuld en er wordt vermoed dat onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak is van het faillissement", zo schrijft de curator.'
    Bron: Nu.nl - 08-05-2015.



Zie ook: bestuur, bestuurder, kennelijk onbehoorlijk bestuur, bestuurdersaansprakelijkheid, faillissement, faillissementsverslag, faillissementsfraude, administratie, administratieplicht, bewaarplicht, boedeltekort, governance, corporate governance, beroepsverbod. Vergelijk: decharge.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet