dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
hodler
Een cryptobelegger die een positie in cryptografisch geld voor ... >>
 Vandaag 17-06-2021
20854 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 rogue speculator
3 Dogs of the Dow
4 Triple A
5 ouwe jongens krentenbrood
 Thema's
 Recent verbeterd
16-06partijfinanciering
16-06nocoiner
16-06hodler
16-06opkoopbescherming
16-06helpdeskfraude
16-06meme-aandeel
16-06US National Debt Clock
16-06Greenspan, Alan
16-06Federal Reserve Board
16-06deelnemingsvrijstellin...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3ouwe jongens krentenbroo...
4debt service coverage ra...
5onder embargo
6o/g
7out-of-pocket kosten
8excasso
9arm's length-beginsel
10reconciliatie

olieschok


Plotselinge, grote beweging(en) van de prijs van ruwe olie; een olieprijsschok of olieprijsverstoring. Meestal gaat het dan om spectaculaire stijgingen van de olieprijs; bij een plotselinge, scherpe olieprijsdaling wordt ook wel gesproken over een omgekeerde olieschok.

Sinds de oliecrisis van 1973 is er veel aandacht voor het verband tussen de olieprijs en de macro-economische ontwikkelingen, met name de inflatie, reële economische groei en werkloosheid.

Na de oliecrisis van 1973 kwamen olieschokken diverse malen voor, meestal vooral als gevolg van politieke of militaire conflicten. Bijvoorbeeld:

  • Door de Iraanse Islamitische revolutie in 1978 viel de olieproductie in Iran nagenoeg stil.

  • Door de inval van Irak in Koeweit in augustus 1990, zorgde het wegvallen van de Koeweitse en Irakese olieproductie voor een piek in olieprijzen.

  • Door aanvallen met drones op de Saudische olie-industrie in september 2019, waarbij grote branden ontstonden. In reactie daarop moest het Saudische staatsoliebedrijf Aramco zijn olieproductie bijna halveren en steeg de olieprijs zeer fors.


Soms of in mindere mate onstonden olieschokken door een embargo of productiebeperking van olieproducerende landen of - aan de vraagzijde - de opbouw van strategische olievoorraden, of zeer sterke groei van de olieconsumptie als gevolg van uitbundige economische groei (China, India).

Door de regelmatige onrust in het Midden-Oosten bestaat er van tijd tot tijd vrees voor een olieschok en de economische gevolgen daarvan.

Voorbeeld
'De prijs van ruwe olie zat dinsdag in de lift, volgens marktkenners door zorgen over Iran. Het land testte maandag, op de laatste dag van een meerdaagse militaire oefening, drie raketten. Ook dreigde Teheran met het afsluiten van de Straat van Hormuz. Deze nauwe zeestraat ligt tussen Iran en het Arabische schiereiland en wordt door de Golfstaten veel gebruikt voor het verschepen van olie naar afnemers wereldwijd. Iran heeft gedreigd de zee-engte af te sluiten als reactie op sancties tegen het land. Een vat ruwe olie kost dan op zijn minst 200 dollar, voorspelde Teheran onheilspellend.'
Bron: ANP - 03-01-2012.

Engels: oil shock.


Zie ook: boycot, economische sancties, crisis, schok, discontinue koersbeweging, oliecrisis, olieprijs, oliereserves, strategische olievoorraad, olienationalisme, grondstoffennationalisme, krimp van de economie, inflatie, peak oil, crude, olieproducerende landen, Internationaal Energie Forum, Internationaal Energie-Agentschap, Organisation of the Petroleum Exporting Countries, OPEC.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet