dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
mammoetlening
 Vandaag 24-07-2019
19352 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
23-07design thinking
23-07breaking news
23-07e-Court
23-07Electronic Court
23-07overspannen markt
23-07oververhitte markt
23-07goudprijs
23-07lege vennootschap
23-07rendementstoerisme
23-07direct to consumer-mar...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

olieschok


Plotselinge, grote beweging(en) van de prijs van ruwe olie; een olieprijsschok of olieprijsverstoring. Meestal gaat het dan om spectaculaire stijgingen van de olieprijs; bij een plotselinge, scherpe olieprijsdaling wordt ook wel gesproken over een omgekeerde olieschok.

Sinds de oliecrisis van 1973 is er veel aandacht voor het verband tussen de olieprijs en de macro-economische ontwikkelingen, met name de inflatie, reële economische groei en werkloosheid.

Na de oliecrisis van 1973 kwamen olieschokken diverse malen voor, meestal vooral als gevolg van politieke of militaire conflicten. Bijvoorbeeld:

  • Door de Iraanse Islamitische revolutie in 1978 viel de olieproductie in Iran nagenoeg stil.

  • Door de inval van Irak in Koeweit in augustus 1990, zorgde het wegvallen van de Koeweitse en Irakese olieproductie voor een piek in olieprijzen.


Soms of in mindere mate onstonden olieschokken door een embargo of productiebeperking van olieproducerende landen of - aan de vraagzijde - de opbouw van strategische olievoorraden, of zeer sterke groei van de olieconsumptie als gevolg van uitbundige economische groei (China, India).

Door de regelmatige onrust in het Midden-Oosten bestaat er van tijd tot tijd vrees voor een olieschok en de economische gevolgen daarvan.

Voorbeeld
'De prijs van ruwe olie zat dinsdag in de lift, volgens marktkenners door zorgen over Iran. Het land testte maandag, op de laatste dag van een meerdaagse militaire oefening, drie raketten. Ook dreigde Teheran met het afsluiten van de Straat van Hormuz.
Deze nauwe zeestraat ligt tussen Iran en het Arabische schiereiland en wordt door de Golfstaten veel gebruikt voor het verschepen van olie naar afnemers wereldwijd. Iran heeft gedreigd de zee-engte af te sluiten als reactie op sancties tegen het land. Een vat ruwe olie kost dan op zijn minst 200 dollar, voorspelde Teheran onheilspellend.'
Bron: ANP - 03-01-2012.

Engels: oil shock.


Zie ook: oliecrisis, krimp van de economie, inflatie, peak oil, crude, olieproducerende landen, Internationaal Energie Forum, Internationaal Energie-Agentschap, Organisation of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, oliereserves, strategische olievoorraad, discontinue koersbeweging.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet