dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schuldenkramp
 Vandaag 21-04-2019
19119 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
21-04handelspolitiek
21-04rainmaker
21-04winner-takes-all markt
21-04Nieuwe Zijderoute
21-04goudreserve
21-04risicoselectie
21-04jaar op jaar
18-04renouvellerend krediet
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

bail-in


Veel banken kwamen door de financiële crises van de afgelopen jaren - zoals huizencrisis, kredietcrisis en eurocrisis - in zwaar weer terecht. De meeste banken waren te belangrijk voor het financieel systeem om ze om te laten vallen. Nogal wat banken werden door forse kapitaalinjecties (staatssteun) gered. Banken zijn grotendeels gefinancierd met vreemd vermogen, zoals obligaties. Obligatiehouders, zelfs de houders van achtergestelde leningen ('subordinated debt'), kregen bij de bankenreddingen bijna allemaal hun geld terug, terwijl de rekening bij de belastingbetaler kwam te liggen.
Bail-in- regelingen zoals na de crises voorgesteld door toezichthouders kunnen hierin verandering brengen.

Normaal gesproken hebben obligatiehouders bij een faillissement een bevoorrechte positie ten opzichte van de aandeelhouders: vanuit de boedel zullen eerst de crediteuren - zoals de obligatiehouders - worden terugbetaald, daarna pas de aandeelhouders.
Bij een bail-in regeling kunnen toezichthouders (een deel van) de verliezen afwentelen op partijen die ongedekte vorderingen hebben op de desbetreffende bank (door het afstempelen van schulden of het omzetten in eigen vermogen), terwijl tegelijkertijd andere crediteuren hun voorrang bij het terugbetalen van schulden behouden en de belastingbetalers minder snel opdraaien voor het risicovolle gedrag van de banken en hun financiers.
De keerzijde van bail-in regelingen zou kunnen zijn dat de leenkosten voor banken omhoog gaan en er minder ruimte komt voor bedrijven en particulieren om krediet op te nemen (opdrogen van de geldmarkt); ongewild zou de rekening dan toch bij de belastingbetaler kunnen komen te liggen.


Zie ook: kapitalisatie, onderkapitalisatie, herkapitalisatie, omvallen, resolutie, resolutieschema, banktestament, living will, gecontroleerd faillissement, liquidatie, staatssteun, herstructurering, herprofileren (van een schuld), afstempelen (van een effect), Interventiewet, Dijsselbloemdoctrine, schuldsocialisatie, bail-in debt. Vergelijk: bail-out, fiscal backstop.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet