dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beknibbelflatie
Een nieuwe (januari 2024) combinatie van het woord inflatie met ... >>
 Vandaag 25-04-2024
21835 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 Belgische tandarts
3 beknibbelflatie
4 saneringskrediet
5 Informations- und Forsch...
 Thema's
 Recent verbeterd
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
25-04short squeeze
25-04dry powder
25-04financiële prikkel
25-04technisch resultaat
25-04netto combined ratio
25-04loss ratio
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Evergrande


Voluit: Evergrande Group.
Chinese vastgoedgigant, één van de grootste projectontwikkelaars in China.
De voorbije jaren is Evergrande zeer explosief gegroeid met te veel schulden (aan zowel banken, ondernemingen en particulieren) en te weinig eigen vermogen. In september 2021 bedroeg de schuldenberg meer dan 300 miljard dollar (255 miljard euro). Die schuld staat niet alleen uit bij Chinese partijen, maar bijvoorbeeld ook bij buitenlandse financiële instellingen. Buitenlandse eigenaren bezitten zo’n 20 miljard dollar (17 miljard euro) aan obligaties Evergrande. Deze partijen kunnen nauwelijks invloed uitoefenen op wat er in China gebeurt en zijn waarschijnlijk als eersten hun investeringen kwijt als Evergrande niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.
In de internationale financiële markten bestaat de angst dat een faillissement van Evergrande wel eens even desastreus zou kunnen zijn als de val van Lehman Brothers (2008), die de financiële crisis (de 'Grote Recessie' van 2008-2012) inluidde. Echter, zowel de Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) beschouwen de problemen rond Evergrande voornamelijk als een specifiek Chinees probleem. Zij verwachten dat de directe blootstelling aan Amerikaanse en Europese bedrijven beperkt is. Daarnaast is er ook aan de Chinese communistische partij veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat er geen grote crisis ontstaat. De Fed en ECB verwachten dat er zeker geen ongecontroleerd faillissement zal komen.

Voorbeeld

  • 'In China kraakt en piept het nu al twee jaar sinds de grote ontwikkelaar Evergrande in de problemen kwam. Maandag kwam het bedrijf eindelijk met de uitgestelde jaarcijfers over 2021 en 2022. De vastgoedreus leed een enorm verlies van omgerekend €73 mrd en de schuldenberg nam toe tot €303 mrd. Dinsdag was het slechte nieuws direct te merken op de beurs van Hongkong. Aandelen van beursgenoteerde ontwikkelaars op het Chinese vasteland daalden met 5,4%. Dat is de grootste koersval in zeven maanden tijd.'
    Bron: FD - 18-07-2023.

  • 'Het faillissement van de noodlijdende projectontwikkelaar Evergrande is weer een stap dichterbij. Niets wijst erop dat het bedrijf, dat een schuldenberg van $300 mrd meetorst, donderdag de deadline heeft gehaald voor een rentebetaling. Het bedrijf had eigenlijk $83,5 mln moeten terugbetalen aan obligatiehouders........Nu de terugbetaling niet is gedaan, geldt er nog een respijtperiode van dertig dagen. Mocht Evergrande niet betalen, dan gaat het bedrijf daarna officieel een bankroetprocedure in.'
    Bron: FD - 24-09-2021.



Zie ook: vreemd vermogen, schuldenberg, default, in gebreke blijven, faillissement, financiële stabiliteit, financiële crisis, systeemrisico. Vergelijk: Lehman Brothers, Long-Term Capital Management, Archegos Capital Management.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet