dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

balansrecessie


Ook: balanscrisis. Een crisis als gevolg van waardedalingen van bezittingen en/of toename van de schulden, dus door vermogensverliezen.

De schulden zijn vaak veroorzaakt door een economische crisis. Zo is bijvoorbeeld door de kredietcrisis (2007-2009) de waarde van de bezittingen (bijvoorbeeld beleggingen) van banken, pensioenfondsen en bedrijven gekelderd.
In Japan heeft zich het verschijnsel van balansrecessie voorgedaan in de jaren 90 van de vorige eeuw; dit is uitgebreid beschreven door de Japans Amerikaanse econoom Richard Koo (The Holy Grail of Macroeconomics: Lesson's from Japan's Great Recession uit 2008).

In een dergelijke balanscrisis zijn ondernemingen, banken, beleggers en/of huishoudens uitsluitend of nagenoeg uitsluitend bezig zijn met het terugbrengen van hun schuldenlast, zelfs als de rente laag of bijna nul is (zie ook: zero bound).
In een 'normale' recessie wordt er door bedrijven nog wel vernieuwd en geanticipeerd op een toekomstige opleving. Bij een balansrecessie niet of nauwelijks. Een balansrecessie is een stille recessie, omdat niemand graag toegeeft in de problemen te zitten. Bedrijven, banken, beleggers en huishoudens likken hun wonden, zijn bezig met schuldsanering en durven zeker geen nieuwe schulden aan te gaan. Accommoderend monetair beleid van de centrale bank - zoals renteverlaging - sorteert dan geen effect.

Voorbeeld
'De problemen van de Chinese economie blijven een belangrijk thema dit jaar. ......Inmiddels is de inflatie in China onder nul gezakt. ...... De Chinese autoriteiten menen dat negatieve inflatie tijdelijk is. We zullen zien. Toen Japan naar een negatieve inflatie zakte, bleek dat een verlammende invloed op de economie te hebben. Het was voor de Japanse beleidsmakers ook lastig om zich van die negatieve inflatie te ontdoen. Stimuleringspakketten bleken nauwelijks en steevast slechts tijdelijk effectief. Er werd gesproken over een ‘balansrecessie’. Veel entiteiten werden geplaagd door ongezonde balansverhoudingen en gebruikte elke verbetering in de lopende financiële omstandigheden voor balansreparaties in plaats van investeringen of consumptie op te voeren. Balansherstel zoog zo elke dynamiek uit de economie. Onder economen gaan momenteel stemmen op dat ook China in zo’n ‘balansrecessie’ is beland.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, Han de Jong - 11-08-2023.

Engels: balance sheet recession.


Zie ook: balans, vermogen, conjunctuur, recessie, schuldenlast, recessie, stagnatie, liquiditeitsval, zero interest rate policy, schuldsanering, schulddeflatie, L-vormige recessie, kredietcrisis, eurocrisis, kredietkrapte. Tegenovergesteld: balansherstel.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet