dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
direct to consumer-markt
 Vandaag 24-07-2019
19353 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
24-07breaking news
24-07adviesprijs
24-07PayPal
24-07price cap
24-07mediator
24-07Electronic Court
23-07design thinking
23-07e-Court
23-07overspannen markt
23-07oververhitte markt
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Taylor-rule


Ook wel 'Taylor model' genoemd. De Taylor-rule is een praktische vuistregel die monetair beleidsmakers, zoals centrale banken, helpt om de ideale hoogte van de korte rente (dat wil zeggen, de reële rente, dus de rente gecorrigeerd voor inflatie) te bepalen.
De werkelijke inflatie en de inflatie-doelstelling (zie: inflation targeting) en het onderpresteren van de economie ten opzichte van de potentiële economische groei (de zogenoemde 'output gap') zijn de input-variabelen voor de Taylor-rule. Berekend wordt de theoretisch ideale rentestand gegeven het voorgaande.
De Taylor-rule beveelt een relatief hoge rentevoet aan (restrictief monetair beleid) als de inflatie hoog is of de economie op volle toeren draait en er sprake is van een zogenoemde 'positieve output gap'), en omgekeerd wordt een relatief lage rentevoet aanbevolen (accommoderend monetair beleid).
De ideale rentestand kan volgens de Taylor-rule ook negatief zijn (de centrale bank zou dan aan banken geld toe moeten geven, in plaats van rente te ontvangen van de banken die geld lenen; tot voor kort was de heersende mening dat dit niet mogelijk zou zijn, maar inmiddels zijn we ingehaald door de werkelijkheid (zie: negatieve rente, negatieve rentevoet).

Voorbeeld
'Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse FED, zou volgens bronnen de rente het liefst verlagen tot -5 procent. Echter in de praktijk betekent dit dat leners geld toe zouden krijgen, wat onmogelijk is. De FED zoekt dus naar een alternatief en denkt die te hebben gevonden door op grote schaal obligaties in te kopen. Door het opkopen van schuldpapier komt er toch vers kapitaal beschikbaar voor de markt.'
Bron: deaandeelhouder.nl - 28-04-2009.

De Taylor-rule is in 1993 bedacht door Stanford-econoom (www.stanford.edu) John Taylor; deze was later ook onderminister van Financiën onder president George W. Bush (van 2001 tot 2005).

Noot: in het geval van de VS is de korte rente de Federal funds rate en in de eurozone is dat de herfinancieringsrente .


Zie ook: rentewapen (centrale banken), zero interest rate policy, negative interest rate policy, output gap, negatieve rentevoet, negatieve rente, monetair beleidsanker.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet