dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schuldenkramp
 Vandaag 21-04-2019
19119 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
21-04handelspolitiek
21-04rainmaker
21-04winner-takes-all markt
21-04Nieuwe Zijderoute
21-04goudreserve
21-04risicoselectie
21-04jaar op jaar
18-04renouvellerend krediet
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

deflatie


Economische situatie waarbij de prijzen van goederen en diensten op een breed front gedurende een langere periode dalen, een algemene en aanhoudende prijsdaling. Volgens veel economen zal deflatie de economie afremmen. Anderen geloven dat een gematigde deflatie niet per se negatief hoeft te zijn, behalve bijvoorbeeld voor overheden met een relatief hoge schuldenlast. Een (lichte) daling van alleen de consumentenprijzen wordt ook wel een negatieve inflatie genoemd.
In een (langere) periode van toenemende deflatie zullen consumenten geneigd zijn hun bestedingen uit te stellen (minder consumeren) en zullen ondernemingen hun investeringen uitstellen, omdat de prijzen dalen (morgen is bij wijze van spreken alles goedkoper, wachten loont).
Waar inflatie de last van een schuld uitholt, maakt deflatie de schuldenlast juist zwaarder. Doordat de prijzen dalen, krijgen bedrijven minder inkomsten en wordt het moeilijker schulden af te lossen. Bedrijven moeten daardoor meer geld besteden aan het afkopen van schulden en dat gaat ten koste van de bestedingen.

Deflatie zal normaal gesproken ontstaan als de hoeveelheid geproduceerde goederen en diensten toeneemt en de vraag achterblijft, waarna een prijsdaling zal optreden (er is immers meer aanbod dan vraag).
Een andere, maar minder gezonde oorzaak is als er in de markt een enorme liquiditeit is ontstaan, die wordt gebruikt voor de financiering van beleggingen (dit leidt tot een enorme groei van de aandelenmarkt, de obligatiemarkt de huizenmarkt, de goederenmarkt, enzovoorts); als de economie vervolgens begint de stagneren (een recessie dreigt), de productie afneemt en ook de prijzen zakken (bijvoorbeeld dalende beurskoersen als gevolg van de kredietcrisis), dan kan ook deflatie onstaan. Deze vorm van deflatie heeft feitelijk niets van doen met de echte economie (reële economie), maar ontstaat als gevolg van een parallelle, financieel gedreven economie (het knappen van een zeepbel na een onstuimige periode van groei).

quote
'Er is een verschil tussen goede en slechte deflatie. Bij slechte deflatie krimpt de economie en dalen de lonen, bij goede deflatie krimpt vooral de olieprijs, zoals in december 2014 het geval is.
Dat zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, in een reactie op de negatieve inflatie van 0,2 procent binnen de eurozone in december.
"De deflatie van december is goede deflatie, die wordt puur veroorzaakt door de lage olieprijs. Het wordt een ander verhaal als de deflatie een gevolg is dat alle prijzen dalen en de economie krimpt waarbij ook de lonen worden verlaagd. Dan kom je in een negatieve spiraal en is er sprake van slechte deflatie." '
Bron: Nu.nl. 8-1-2015.

Engels: deflation.


Zie ook: defleren, financiële stabiliteit, prijsstabiliteit, koopkracht, laagflatie, desinflatie, reflatie, zero interest rate policy, schulddeflatie, deflatiespook, schuldinflatie, stagflatie, agflatie, nieuwe normaal, prijsindexcijfer, consumentenprijsindex, Euro Area Deflation Index. Tegenovergesteld: inflatie. Vergelijk: inflatie, laagflatie, biflatie, defleren.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet