Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Build Back Better
De officiële naam van het economische herstelplan en economisch ... >>
 Vandaag 19-01-2021
20549 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 toeslagenaffaire
3 POTUS
4 AFM-mannetje
5 vrijemarkteconomie
 Thema's
 Recent verbeterd
19-01alternatieve data
19-01hoogfrequente data
19-01alt-data
19-01nowcasting
19-01schone lei
19-01estafettestaking
19-01doe-het-zelf-belegger
19-01betalingskorting
19-01invorderingsrente
19-01non-farms
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6onder embargo
7o/g
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

vrijwillige vertrekregeling


Afgekort: VVR.

Wanneer een werkgever een reorganisatie doorvoert leidt dat doorgaans tot flinke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Een werkgever die reorganiseert, stelt een sociaal plan op en kan daarin een 'vrijwillige vertrekregeling' opnemen. Een dergelijke regeling geeft de werknemers de mogelijkheid ervoor te kiezen de organisatie te verlaten, vooruitlopend op een eventueel gedwongen vertrek of herplaatsing in een mogelijk minder aantrekkelijke functie. Voor de werkgever biedt een vrijwillig vertrekregeling een mogelijkheid het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden.

Een vrijwillige vertrekregeling kan bestaan uit een bedrag dat de vertrekkende werknemer ineens meekrijgt als beeïndigingsvergoeding. Het kan ook bestaan uit een aanvulling op een elders te verdienen salaris of uitkering.

Bij het gebruik maken van een vrijwillig vertrekregeling wordt de arbeidsovereenkomst doorgaans beëindigd met een vaststellingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de afspraken rond het einde aan het dienstverband zijn vastgelegd. Bij een vrijwillig vertrek wegens bedrijfseconomische noodzaak en in het kader van een sociaal plan wordt een mogelijke werkloosheidsuitkering doorgaans niet in gevaar gebracht.

Voorbeeld
'De Limburgse autobouwer VDL Nedcar gaat volgend jaar 750 banen schrappen. Dat is een direct gevolg van een besluit van BMW om volgend jaar al aanzienlijk minder wagens te bestellen. ......Dat betekent dat er voor 750 mensen geen plek meer is. Voor de 150 vaste medewerkers die op zoek moeten naar een andere baan, wordt eerst gezocht naar een andere plek binnen het VDL-concern, vertelt de woordvoerder. Ook wordt er gewerkt aan een vrijwillige vertrekregeling. De overige 600 medewerkers die hun baan bij VDL Nedcar verliezen, zijn uitzendkrachten.'
Bron: RTL Nieuws - 02-12-2020.


Zie ook: reorganisatie, herstructurering, ontslag, afstoten, afslanken, desinvesteren, sociaal plan, arbeidsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst, werkloosheidsuitkering, life event, financiële levenscyclus, financiële planning, levenslooponzekerheid, huishoudboekje, koopkrachtplaatje, pensioenopbouw. Vergelijk: ontslag, ontslagronde, collectief ontslag, van-werk-naar-werk-traject, terugkeergarantie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet