dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
saneringskrediet
Het saneringskrediet is een schuldregelingsvorm. ... >>
 Vandaag 24-04-2024
21832 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 Dogs of the Dow
4 onder embargo
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
23-04beknibbelflatie
23-04generatielijst
23-04window dressing
23-04saneringskrediet
23-04beoordelingseconomie
23-04maatschappelijke koste...
23-04toegevoegde waarde
23-04short squeeze
23-04dry powder
23-04bets
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

vrijwillige vertrekregeling


Afgekort: VVR.

Wanneer een werkgever een reorganisatie doorvoert leidt dat doorgaans tot flinke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Een werkgever die reorganiseert, stelt een sociaal plan op en kan daarin een 'vrijwillige vertrekregeling' opnemen. Een dergelijke regeling geeft de werknemers de mogelijkheid ervoor te kiezen de organisatie te verlaten, vooruitlopend op een eventueel gedwongen vertrek of herplaatsing in een mogelijk minder aantrekkelijke functie. Voor de werkgever biedt een vrijwillig vertrekregeling een mogelijkheid het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden.

Een vrijwillige vertrekregeling kan bestaan uit een bedrag dat de vertrekkende werknemer ineens meekrijgt als beeïndigingsvergoeding. Het kan ook bestaan uit een aanvulling op een elders te verdienen salaris of uitkering.

Bij het gebruik maken van een vrijwillig vertrekregeling wordt de arbeidsovereenkomst doorgaans beëindigd met een vaststellingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de afspraken rond het einde aan het dienstverband zijn vastgelegd. Bij een vrijwillig vertrek wegens bedrijfseconomische noodzaak en in het kader van een sociaal plan wordt een mogelijke werkloosheidsuitkering doorgaans niet in gevaar gebracht.

Voorbeeld
'De Limburgse autobouwer VDL Nedcar gaat volgend jaar 750 banen schrappen. Dat is een direct gevolg van een besluit van BMW om volgend jaar al aanzienlijk minder wagens te bestellen. ......Dat betekent dat er voor 750 mensen geen plek meer is. Voor de 150 vaste medewerkers die op zoek moeten naar een andere baan, wordt eerst gezocht naar een andere plek binnen het VDL-concern, vertelt de woordvoerder. Ook wordt er gewerkt aan een vrijwillige vertrekregeling. De overige 600 medewerkers die hun baan bij VDL Nedcar verliezen, zijn uitzendkrachten.'
Bron: RTL Nieuws - 02-12-2020.


Zie ook: reorganisatie, herstructurering, ontslag, afstoten, afslanken, desinvesteren, sociaal plan, arbeidsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst, werkloosheidsuitkering, life event, financiële levenscyclus, financiële planning, levenslooponzekerheid, huishoudboekje, koopkrachtplaatje, pensioenopbouw. Vergelijk: ontslag, ontslagronde, collectief ontslag, van-werk-naar-werk-traject, terugkeergarantie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet