Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
BEACH-aandelen
Term voor aandelen van bedrijven in de reis- en vrijetijdsbranche. ... >>
 Vandaag 15-05-2021
20774 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 Schuldscheindarlehen
3 beursgang
4 rentmeesterschap
5 R-squared
 Thema's
 Recent verbeterd
15-05plusje
15-05sectorrotatie
15-05digitale transformatie
15-05Libra
15-05personal consumption e...
15-05Follow This
14-05BEACH-aandelen
14-05trendlijn
14-05cyberaanval
14-05inflatieangst
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3ouwe jongens krentenbroo...
4debt service coverage ra...
5onder embargo
6o/g
7out-of-pocket kosten
8excasso
9arm's length-beginsel
10reconciliatie

koper-goudratio


Ook geschreven als koper/goudratio.
De koper-goudratio wordt berekend door de marktprijs van koper te delen door de marktprijs van goud. De prijs van beide metalen wordt in internationale markten weergegeven per troy ounce.
Dit verhoudingsgetal zegt iets over de risicobereidheid en verwachtingen van beleggers. Een dalende koper-goudratio wijst op een verzwakkende economie, terwijl een stijgende ratio wijst op een aantrekkende economie.

Goud is onder beleggers de meest algemeen erkende veilige haven, een vluchtwaarde. Daarom zal het in tijden van economische en geopolitieke onrust doorgaans goed presteren, waardoor het een voorlopende indicator van angst is.
Koper is precies het tegenovergestelde. Omdat het een belangrijk industrieel metaal is dat wereldwijd wordt gebruikt in een breed scala van industriële toepassingen, presteert het sterk wanneer de wereldeconomie op volle toeren draait. Daardoor is het een voorlopende indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie en wordt het ook wel Doctor Copper genoemd.

Kijkend naar deze verhouding is de huidige waarde van deze ratio van ondergeschikt belang. Belangrijker is de richting van de grafiek. Om de koper-goudverhouding opwaarts te doen omslaan, moeten de koperprijzen het relatief beter gaan doen dan de goudprijzen. Dat gebeurt meestal wanneer de economie aantrekt en de vraag naar koper toeneemt.

Over het algemeen geldt dat de prijzen van goud en koper de neiging om het grootste deel van de tijd in dezelfde richting te bewegen. Verder is de kopermarkt beweeglijker (volatieler) en gevoeliger voor prijsschommelingen dan goud. Het is logisch dat koper sneller reageert op fundamentele trends dan goud. Koper wordt uitdrukkelijk gebruikt voor industrieel verbruik. Meer dan twee derde van het rode metaal in de wereld gaat rechtstreeks naar de bouw en de elektronica. De waarde van goud wordt veel eerder bepaald door rentetarieven en inflatieverwachtingen (dan door merkbare schommelingen in de feitelijke productie en consumptie) omdat het meeste goud in de wereld gewoon wordt opgeslagen en van de ene kluis naar de andere wordt overgebracht.

Engels: copper/gold ratio, copper to gold ratio (CGR).


Zie ook: goud, edelmetaal, onzekerheid, rente, inflatie, angst, vluchtwaarde, veilige haven (beleggingsalternatief), non-ferrometalen, koper, Doctor Copper, grondstoffen, hard commodity, technische analyse.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter K.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet