dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
voorjaarsnota
Nederland: in de voorjaarsnota informeert de minister van ... >>
 Vandaag 16-04-2024
21827 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 FV
4 excasso
5 proprietary trading
 Thema's
 Recent verbeterd
16-04meevaller
16-04voorjaarsnota
16-04schaduwhandel
16-04Wet van Moore
16-04plakkerige inflatie
16-04onderkant van de arbei...
16-04flexibilisering van de...
16-04financiële prikkel
16-04beprijzen
16-04statiegeld
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

inkoop van eigen aandelen


Ook: aandeleninkoopprogramma.
Beursgenoteerde ondernemingen maken regelmatig gebruik van zogenaamde 'stock repurchase programs', 'share buybacks', 'share buyback programs' of aandeleninkoopprogramma's; op de beurs verhandelde aandelen worden dan door de onderneming zelf ingekocht; hierbij zijn dan limieten gesteld voor wat betreft het aantal in te kopen aandelen en de tijdspanne waarbinnen de inkoop plaatsvindt.
Doordat het aantal uitstaande aandelen (het geplaatst kapitaal) afneemt, neemt de winst per aandeel theoretisch toe. Bovendien worden de waardepapieren schaarser (vermindering van het aantal aandelen), wat een positief effect op de koers kan hebben.
Doel is doorgaans dan ook de verhoging van de aandeelhouderswaarde op momenten dat de aandelen als ondergewaardeerd worden gezien of het tegengaan van verwatering.
De aankondiging van de inkoop van eigen aandelen wil soms alleen al de koers van de aandelen doen oplopen (psychologisch effect op beleggers).

De inkoop van eigen aandelen is vaak populair bij beursfondsen met veel geld in kas, die dit geld niet willen aanwenden voor een verhoging van het dividend, fusies of acquisities.
Een andere reden voor een aandeleninkoopprogramma kan een voorgenomen beursexit zijn. Ook komt het voor dat de onderneming eigen aandelen inkoopt voor gebruik in een werknemersaandelenplan.

Voorbeeld
'Nutreco start deze vrijdag met de inkoop van 700.000 eigen aandelen ter waarde van circa 45 miljoen euro. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het inkoopprogramma wordt gedaan met het oog op toekomstige stockdividenden en aandelenplannen voor werknemers.'
Bron: DFT.nl - 08-02-2013.

Soms is inkoop van eigen aandelen bedoeld om de versnippering van het aandelenbezit onder kleinere aandeelhouders terug te dringen. Maar ook andere redenen kunnen een rol spelen.

Voorbeeld
'ABN Amro gaat voor 500 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Omdat de bank ook een deel van de aandelen van de staat koopt, levert dit voor de staat een voordeel op van bijna 282 miljoen euro. .....De staat heeft nog altijd 56,3 procent van de aandelen in ABN Amro zal het belang op peil houden door ook een deel van de aandelen die zij bezit te verkopen. Dat levert 281,5 miljoen euro op. ......Als de staat geen aandelen zou verkopen, dan zou het belang in de bank toenemen. Maar de bedoeling is juist om uiteindelijk het belang af te bouwen.'
Bron: RTL Nieuws - 09-02-2022.

Een zorg rondom sommige aandeleninkoopprogramma's is dat ze door managers in gang zouden kunnen zijn gezet om de winst per aandeel en daardoor koers de op te krikken (winststuring) en wellicht zelfs daardoor hun eigen salaris te verhogen (een zogeheten perverse prikkel). Aandeleninkoopprogramma's worden hierom ook wel eens betiteld als 'corporate cocaine'.
Ook kan men de vraag stellen waarom het geld voor de inkoop van eigen aandelen niet wordt geïnvesteerd in voor de onderneming interessante projecten, die uiteindelijk weer kunnen bijdragen aan het bedrijfsresultaat en aan een sterkere concurrentiepositie.

Voorbeeld

  • 'Winsten sijpelen te weinig door naar de economie. In de Verenigde Staten kopen bedrijven veel eigen aandelen in: volgens Goldman Sachs dit jaar al voor 750 miljard dollar. Dat is goed voor de beurskoers maar een zwaktebod als het om ondernemen gaat: waarom investeren ze dat geld niet in mooie projecten? '
    Bron: NRC - 25-08-2018.

  • 'Eén van de bodembeschermers op Wall Street zijn de bulkinkopen van eigen aandelen die bedrijven verrichten. Met als frappantste voorbeeld oliegiganten als Chevron en Exxon Mobil. Mogelijk gaan die inkopen later dit jaar nog meer crescendo, nu Washington van plan is vanaf 2023 een taks op ‘buybacks’ in te voeren.'
    Bron: Tijd.be - 08-08-2022.


Er wordt overigens ook gedebatteerd over de mate waarin beursfondsen eigen aandelen in zouden mogen kopen: als beursfondsen de mogelijkheid hebben om vrijwel onbeperkt aandelen in te kopen, zouden ze dit als middel kunnen inzetten tegen vijandige overnames (vorm van een beschermingsconstructie); er gaan stemmen op om inkoop van aandelen in te perken tot maximaal 50% van het uitstaand kapitaal (in de Nederlandse wetgeving).

Noot: de teruggekochte (in eigen voorraad aangehouden) aandelen worden ook 'treasury stock' (VS), 'reacquired stock', 'treasury shares' of 'shares held in treasury' aangeduid.

Engels: share buyback, stock buyback, stock repurchase, buyback.


Zie ook: kapitaalvermindering, uitstaande aandelen, geplaatst kapitaal, intrekken van aandelen, winst per aandeel, overkapitalisatie, vrije kasstroomhypothese, share buyback, stock buyback, buy-back yield, stock repurchase program, uitrookprocedure, de-equitisation, accelerated buy-backs, treasury stock, corporate cocaine, corporate action, herkapitalisatie. Vergelijk: versnelde aandeleninkoop.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet