dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 penny wise, pound foolish
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Speciale Trekkingsrechten


Afkorting: STR.

Een rekeneenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ook bekend onder de Engelse naam: Special Drawing Rights (SDR's).
Speciale Trekkingsrechten (STR's) - in het Nederlands ook wel papiergoud genoemd - zijn tegoeden die lidstaten van het IMF bij die instelling aanhouden en die gebruikt kunnen worden voor betalingen tussen centrale banken onderling.

De STR's werden in 1969 door het IMF geïntroduceerd om het Bretton Woods systeem van vaste wisselkoersen te ondersteunen. Landen die deelnamen aan dit systeem hadden officiële reserves nodig - voorraden goud (goudreserves) en goed verhandelbare vreemde valuta (valutareserves) - die konden worden gebruikt om hun eigen valuta te kunnen ondersteunen. Door de groeiende wereldhandel en de financiële ontwikkelingen bleken deze reserves ontoereikend. De Speciale Trekkingsrechten werden daarom door het IMF als reserve-activa geïntroduceerd.

Na het loslaten van het systeem van vaste wisselkoersen nam het belang van STR's af en hadden STR's nog maar een beperkte rol als reserve-activa; de belangrijkste rol werd die van rekeneenheid van het IMF en sommige andere internationale organisaties.
De waarde van een STR (SDR) is een gewogen gemiddelde van de koersen van de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. Per 1 oktober 2016 werd ook de Chinese renminbi (ook yuan genoemd) in het STR-valutamandje opgenomen wegens de sterk toegenomen omvang van internationale transacties in deze munt.

Door de kredietcrisis (2008-2009) en de eurocrisis (2010-2011) zijn de STR's weer in de belangstelling gekomen en wordt overwogen om ze opnieuw een belangrijke rol te geven.

Voorbeeld
'Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil voor het eerst sinds de financiële crisis van 2009 extra noodreserves aanleggen. Het gaat om een bedrag van 650 miljard dollar, waar landen die hard door de coronacrisis geraakt worden mee geholpen kunnen worden. Het gaat hierbij om zogenoemde speciale trekkingsrechten (sdr's), certificaten waar alleen het IMF over beschikt. Als de VN-organisatie meer reserves aanlegt, komt dat ongeveer op hetzelfde neer als het bijdrukken van geld door een centrale bank. Landen kunnen een beroep op deze reserves doen zonder dat daarmee hun schuld oploopt.
Bron: Nu.nl - 24-03-2021.

Actuele koersen van de STR's zijn te vinden op de IMF-website.

Engels: Special Drawing Rights (SDR's).


Zie ook: Bretton Woods, Internationaal Monetair Fonds, rekeneenheid, reservemunt, schuldbewijs, IOU, wereldvaluta, wereldmunt, muntkorf, valutamandje, New Arrangements to Borrow, General Arrangements to Borrow.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet