dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
dollars swipen
 Vandaag 17-07-2019
19325 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
16-07Opslag Duurzame Energi...
16-07GBP
16-07dollars swipen
16-07Climate Bonds Initiati...
16-07Green Bond Principles
16-07CBI
16-07ODE
16-07deeltijdklem
16-07herverdeling van arbei...
16-07deeltijdpensioen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Speciale Trekkingsrechten


Afkorting: STR.

Een rekeneenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ook bekend onder de Engelse naam: Special Drawing Rights (SDR's).
Speciale Trekkingsrechten (STR's) - in het Nederlands ook wel papiergoud genoemd - zijn tegoeden die lidstaten van het IMF bij die instelling aanhouden en die gebruikt kunnen worden voor betalingen tussen centrale banken onderling.

De STR's werden in 1969 door het IMF geïntroduceerd om het Bretton Woods systeem van vaste wisselkoersen te ondersteunen. Landen die deelnamen aan dit systeem hadden officiële reserves nodig - voorraden goud (goudreserves) en goed verhandelbare vreemde valuta (valutareserves) - die konden worden gebruikt om hun eigen valuta te kunnen ondersteunen. Door de groeiende wereldhandel en de financiële ontwikkelingen bleken deze reserves ontoereikend. De Speciale Trekkingsrechten werden daarom door het IMF als reserve-activa geïntroduceerd.

Na het loslaten van het systeem van vaste wisselkoersen nam het belang van STR's af en hadden STR's nog maar een beperkte rol als reserve-activa; de belangrijkste rol werd die van rekeneenheid van het IMF en sommige andere internationale organisaties.
De waarde van een STR (SDR) is een gewogen gemiddelde van de koersen van de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. Per 1 oktober 2016 werd ook de Chinese renminbi (ook yuan genoemd) in het STR-valutamandje opgenomen wegens de sterk toegenomen omvang van internationale transacties in deze munt.

Voorbeeld
'Met de verzameling munteenheden, het 'valutamandje', bepaalt het IMF de waarde van de van de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR's). Die SDR's vormen als het ware de munteenheid die het IMF hanteert voor het betalingsverkeer met zijn lidstaten. In het mandje zaten tot 1 oktober de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. Nu zit ook de yuan in 'het mandje'. Het is voor het eerst sinds 1969 dat de samenstelling ervan wezenlijk verandert, afgezien van de vervanging van Duitse en Franse munteenheden door de euro.'
Bron: DFT.nl - 02-10-2016.

Actuele koersen van de STR's zijn te vinden op de IMF-website.

Door de kredietcrisis (2008-2009) en de eurocrisis (2010-2011) zijn de STR's weer in de belangstelling gekomen en wordt overwogen om ze opnieuw een belangrijke rol te geven.

Engels: Special Drawing Rights (SDR's).


Zie ook: Bretton Woods, Internationaal Monetair Fonds, reservemunt, schuldbewijs, IOU, wereldvaluta, wereldmunt, muntkorf, valutamandje, New Arrangements to Borrow, General Arrangements to Borrow.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet