dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In financiële markten een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

valutamanipulatie



  1. Algemeen - Ook: valutafraude. Het manipuleren van wisselkoers van een of meerdere valutaparen, het kunstmatig beïnvloeden van de koers.

    Na het omvangrijke LIBOR-schandaal werd in het 4e kwartaal van 2013 de aandacht van toezichthouders gericht op de mogelijkheid van wat mogelijk een groot valutaschandaal zou kunnen worden.
    Medio mei 2014 heeft de Duitse toezichthouder Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin) aanwijzingen gevonden dat zowel de Deutsche Bank als de Commerzbank zich aan valutamanipulatie schuldig zouden hebben gemaakt.
    Vervolgens zijn ook toezichthouders in andere landen (waaronder de VS en het VK) onderzoeken gestart.

    Voorbeeld
    'De Amerikaanse autoriteiten hebben in New York een voormalig manager van de Britse bank HSBC gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de grootschalige fraude met valutakoersen. .... De verdachte zou woensdag voor de rechter moeten verschijnen, melden bronnen. Mark Johnson, die op luchthaven JFK International werd opgepakt, is het voormalig hoofd van de divisie valutahandel. Het is de eerste keer dat een persoon in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd in verband met het schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen door handelaren van grote banken. Justitie in de VS is al drie jaar bezig met een onderzoek naar de zaak.'
    Bron: de Volkskrant - 20-07-2016.

  2. Verenigde Staten - In de Amerikaanse wetgeving (de 'Trade Facilitation and Trade Enforcement Act') ligt formeel vast wanneer een land geacht wordt een valutamanipulator te zijn. Om als valutamanipulator te worden aangemerkt moet een land op drie punten slecht scoren. Ten eerste moet er sprake zijn van een groot bilateraal handelsoverschot met de VS. Ten tweede moet een land ook een groot netto overschot op de lopende rekening (handels- en kapitaalinkomsten) hebben met alle landen samen. En ten derde moet worden aangetoond dat de overheid langdurig, persistent en eenzijdig interveniëert op de valutamarkt.

    Voorbeeld
    'De Verenigde Staten beschuldigen Zwitserland en Vietnam er niet langer van hun nationale munt kunstmatig goedkoop te houden. In december, toen Donald Trump nog de Amerikaanse president was, kregen de twee landen nog het label van manipulator van wisselkoersen opgeplakt. Het Amerikaanse ministerie van Financiën schrijft nu in zijn halfjaarlijkse rapport over het valutabeleid van handelspartners ...... dat van manipulatie geen sprake was. De VS onderzoekt geregeld of het beleid van zijn twintig grootste handelspartners neerkomt op manipulatie van de wisselkoersen. Als onder andere het handelsoverschot met de VS boven een bepaalde grens uitkomt en een land relatief veel vreemde valuta opkoopt, komt het in beeld als mogelijke manipulator.'
    Bron: Nu.nl - 16-04-2021.


Engels: currency manipulation.


Ad 1, zie ook: valutahandel, koersmanipulatie, rate-rigging, fraude, bankdiet, bankster, gedragskosten, London fix, Bananasplit-kartel. Vergelijk: rentemanipulatie, koersmanipulatie, renterovers. Ad 2, zie ook: Trade Facilitation and Trade Enforcement Act, handelsoverschot, lopende rekening, interventie, America First.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet