dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
beleggersdag
 Vandaag 26-03-2019
19053 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
26-03begrotingsregels
26-03Sachverständigenrat
26-03good leaver
26-03bankenlandschap
26-03groeivrees
26-03vaste lasten
26-03crypto-indextracker
26-03die Wende
26-03Romageddon
26-03woonlasten
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Federal National Mortgage Association


Afgekort: FNMA.

Meestal Fannie Mae (of nog korter, Fannie) genoemd, een naam die is afgeleid van de eerste letters van de volledige naam.
Van oorsprong een (in 1938) door de regering van F.D. Roosevelt als onderdeel van diens 'New Deal' opgerichte entiteit, maar sinds 1968 een private, beursgenoteerde onderneming.

Mensen die huizen (willen) kopen kloppen voor hypotheken aan bij hypotheekverstrekkers, zoals banken en spaarbanken (‘savings and loan associations’ en ‘savings banks’). Indien en nadat de hypotheek is verstrekt kan de hypotheekverstrekker de hypotheek in portefeuille houden of – en dit gebeurt veel vaker – deze lening doorverkopen aan instellingen als Fannie Mae; de opbrengsten uit de verkoop van de hypotheeklening worden door de hypotheekverstrekker weer aangewend om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers c.q. huiseigenaren.

Vervolgens worden de door Fannie Mae gekochte hypotheekleningen ‘gepoold’ ofwel samengebracht in een zogenoemd 'special purpose vehicle' (SPV), waarbij de SPV ter financiering verhandelbare effecten uitgeeft die door deze activa worden gedekt (hypotheken vormen het collateral of onderpand); in het Engels worden deze effecten aangeduid met 'asset backed securities'. De effecten worden ter beurze verhandeld.

Samen met de Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) is de FNMA betrokken bij ongeveer de helft (medio 2008 ongeveer $ 5.000 miljard) van alle afgesloten hypothecaire leningen in de VS.

Als gevolg van de in 2007/2008 ingestorte huizen- en kredietmarkt (kredietcrisis) is de FNMA in grote problemen geraakt; op 7 september 2008 heeft de Amerikaanse minister van financiën besloten het bewind van over te nemen van Fannie Mae en Freddie Mac (vaak gebruikte naam van de Federal Home Loan Mortgage Corporation).
In totaal werd $ 117 miljard aan overheidssteun verleend aan Fannie Mae; in 2013 kon dank zij goede resultaten al ongeveer 90% daarvan worden terugbetaald.

Voorbeeld
De genationaliseerde Amerikaanse hypotheekverschaffer Fannie Mae keert $ 10,2 miljard uit aan het Amerikaanse Ministerie van Financiën, nadat het bedrijf voor het zesde kwartaal op rij een winst had weten te behalen.
Bron: De Financiële Telegraaf, 9-8-2013.

Internet: www.fanniemae.com.


Zie ook: Government National Mortgage Association, prime, Office of Federal Housing Enterprise Oversight, hypotheek, securitisatie, kredietcrisis, jingle mail, foreclosure, Alt-A loans, subprime.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet