dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
in-game geld
 Vandaag 21-08-2019
19436 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-08soevereinisme
21-08in-game geld
20-08industrie
20-08klimaatrisico
20-08klimaatneutraal
19-08credits
19-08waardepunt
19-08geld uitlenen kost gel...
19-08Soli
19-08olieprijs
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Financial Intelligence Unit Nederland


Afgekort: FIU-Nederland.

Een Nederlandse organisatie die ongebruikelijke transacties gemeld door financiële instellingen, handelaren in zaken van grote waarde en de vrije beroepsgroepen (bijvoorbeeld notarissen) verzamelt, registreert, bewerkt en analyseert.

Op nationaal en internationaal niveau levert de Financial Intelligence Unit Nederland een belangrijke bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van het witwassen van gelden die door misdrijf zijn verkregen, de financiering van terrorisme als ook het voorkomen van het misbruiken van het financiële stelsel.

De Financial Intelligence Unit Nederland is ontstaan op 1 januari 2006, door een fusie van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties en het Bureau ter politiële ondersteuning van de Landelijke Officier van Justitie inzake de Wet MOT (BLOM) tot de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL); de FIU-NL is ondergebracht bij de dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI) van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De Belgische evenknie is de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).

Voorbeeld
'In 2018 is een recordaantal transacties in Nederland als verdacht aangemerkt. Het gaat bijvoorbeeld om geld dat gebruikt wordt voor terrorismefinanciering of grote sommen geld die naar het buitenland worden overgeboekt om geld wit te kunnen wassen. Volgens de Financial Intelligence Unit (FIU) gaat het om bijna 58.000 transacties, waarbij er meer dan 9,5 miljard euro werd overgeboekt. .....De meeste verdenkingen gaan over witwassen, terrorismefinanciering en fraude. De FIU kreeg de meldingen van onder meer banken, handelaren, casino's en creditcardmaatschappijen. Vooral banken hebben meer verdachte transacties gemeld.'
Bron: NOS.nl - 25-07-2019.

Internet: www.fiu-nederland.nl.


Zie ook: Financial Intelligence Unit, Financial Action Task Force, fout geld, doorsluizen, witwassen, dictatorgeld, geldmuilezels, ondergronds bankieren, Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, fout geld.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet